Bouwman tandartsen

Botox voor tandheelkundige doeleinden

Geplaatst op

Bij botox denk je misschien direct aan het krijgen van volle lippen en het vervagen van rimpels. Echter is dit niet het enige doeleind waar het voor gebruikt kan worden. In tandheelkunde wordt het namelijk ook toegepast! Maar hoe werkt dat dan precies? En waarom wordt botox hiervoor gebruikt? Daar vertellen we je in deze blog graag meer over, dus lees vooral verder als je hier meer informatie over wilt krijgen!

De effecten van botox

Botox heeft twee effecten, namelijk het blokkeren van prikkeloverdracht van zenuwen naar spieren en het blokkeren van de werking van zenuwen. Het blokkeren van de prikkeloverdracht zorgt ervoor dat de werking van spieren afneemt. Het blokkeren van de werking van zenuwen wordt toegepast bij bijvoorbeeld zweetklieren om te voorkomen dat de klieren zweet produceren. Een medische toepassing van botox is onder andere om spierspanning te veranderen, overmatig zweten te laten afnemen en om migraine te verminderen. Ook in de tandartspraktijk wordt het dus gebruikt.

Botox in de tandheelkunde

Nu vraag je je misschien af, hoe wordt botox dan in de tandartspraktijk gebruikt? Nou, het wordt vooral toegepast bij mensen die tandenknarsen en daardoor problemen hebben gekregen in de mond. Dit is dus een probleem wat weinig te maken heeft met het uiterlijk. Daarnaast wordt het ook gebruikt voor mensen waarbij overmatig tandvlees te zien is wanneer zij lachen. Dit is dus een behandeling die vooral wordt uitgevoerd voor het uiterlijk. Het zijn vanzelfsprekend verschillende behandelingen afhankelijk van de situatie.

De behandeling

De behandeling met botox mag niet door iedere tandarts zomaar worden uitgevoerd. De tandarts moet kunnen aantonen dat hij een speciale bevoegdheid heeft om de injecties te kunnen zetten. Tijdens de behandeling worden er ongeveer zes tot acht injecties gedaan. Deze injecties zorgen ervoor dat de kaakspieren minder onder spanning komen te staan waardoor de mondproblemen kunnen worden opgelost. De behandeling zelf duurt niet al te lang en je kunt erna gewoon lekker naar huis gaan. Wel zijn er misschien een aantal zaken waar je na de behandeling rekening mee moet houden, maar dat hoor je van de tandarts zelf.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag de verschillende dentale behandelingen en ontwikkelingen op dit gebied met je door. Lees daarom de blogs en houd onze site in de gaten. We publiceren ze met grote regelmaat. Veel leesplezier.

Contactgegevens

Via info@bouwmantandartsen.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden